Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

                    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ (Μέρος 3ον)

Και πριν ακόμα να ανέβει καλά καλά το προηγούμενο αρθρο για τα συμβαίνοντα στην εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ, ήρθαν τα μαντάτα :
Ναι, καλά καταλάβατε, από την εταιρεία που πριν λίγες μέρες πήγε και μίλησε ο πρωθυπουργός, την εταιρεία που της έπλεξε το εγκώμιο. Καλά, μην είστε αρνητικοί προβάλλοντας το γεγονός ότι λίγο πριν είχε απολύσει εργαζόμενο με χρόνια ασθένεια, ίσως δε το είχε πληροφορηθεί ο πρωθυπουργός και η υπουργός εργασίας (λέμε τώρα).
Κάποιοι είπαν τότε ότι ο κ.Τσίπρας πήγε σε εργαζόμενους και έβγαλε λόγω υπέρ των εργοδοτών, αυτά βέβαια είναι αναλήθειες, απλά έδωσε όρκους πίστης στους εργοδότες και το πράσινο φως να προχωρήσουν στην εφαρμογή κάθε αντεργατικού αντιλαϊκού νόμου που έχει ψηφιστεί τα τελευταία επτά χρόνια τους οποίους με  πασάλειψε με χρυσόσκονη να καλύψουν  τα μάτια  και τα αυτιά των εργαζόμενων.
Για να θυμηθούμε τι είπε τότε ο πρωθυπουργός για τα εργατικά:
"Η ανεργία μειώνεται συνεχώς και υπάρχει η προοπτική να πέσει κάτω από το φράγμα του 20% μέσα στο 2018"
"το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή διασφαλίζεται η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και προστασία των εργαζομένων".
"Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μία προοπτική επισφαλούς εργασίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια προοπτική ανεργίας στα επίπεδα που βρέθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν θα συμβιβαστούμε με μια προοπτική μιζέριας, που θέλει τον εργαζόμενο επισφαλώς διαρκώς εργαζόμενο, αλλά και τον επιχειρηματία να μην έχει μια υγιή σχέση με τον εργαζόμενο και με την Πολιτεία, αλλά να προσπαθεί να αυξήσει την κερδοσκοπία του με κινήσεις και ελιγμούς κάτω από το τραπέζι".
"Θα επαναφέρουμε την εργασία θα κερδίσουμε την απασχόληση και θα φτιάξουμε ένα υγιές περιβάλλον επιχειρηματικότητας".

Ας δούμε τώρα , λίγες μέρες μετα πως εξελίχθηκαν οι σταθερές, αξιοπρεπείς , χωρίς μιζέρια και επισφάλεια θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στη δούλεψη ενός «υγιή» επιχειρηματία. Διαβάζουμε απο την ανακοίνωση της ΔΑΣ:

"Με έξι και επτά συνεχόμενες μέρες δουλειάςδύο 12ωρες βάρδιες και μόνο ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, έχει τεθεί σε εφαρμογή η επταήμερη λειτουργία του εργοστασίου της επιχείρησης «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο.
Οι τρεις βάρδιες έγιναν τέσσερις χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη ή μονιμοποίηση συμβασιούχων από αυτούς που δουλεύουν σε μόνιμη βάση στο εργοστάσιο.
Στο μεταξύ, τέσσερις εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν δεχθεί να υπογράψουν την τροποποίηση της ατομικής σύμβασης εργασίας που μεταβάλει το ωράριο εργασίας, έχουν γίνει αποδέκτες από την εταιρεία έγγραφων «προσκλήσεων» με τις οποίες τους επισημαίνει ότι «η μη υπογραφή εκ μέρους σας της σχετικής τροποποίησης δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στον επιθυμητό τρόπο συνεχούς λειτουργίας της παραγωγής». Οι εργαζόμενοι έχουν απευθυνθεί στο επιχειρησιακό σωματείο, η πλειοψηφία του οποίου αποφάσισε να μην τους στηρίξει, «υπονομεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων συνολικά», όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ.
Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Να εξασφαλιστεί το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο. Να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά και να μην εργάζεται κανείς 12ωρα. Να σταματήσει ο εργασιακός Μεσαίωνας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου.
Ζητά ακόμα τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης ώστε οι εργαζόμενοι να συζητήσουν τις επιπτώσεις του νέου ωραρίου και να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν."
Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα πως η πολιτική που ακολουθείται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις ,Ν.Δ, Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ, είναι πολιτική καθαρής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και εκεί αποσκοπούν όλοι οι νόμοι που ψηφίζουν. Σύντομα έρχεται και ο νέος αντεργατικός νόμος «περί λήψης απόφασης για απεργία» που θα είναι και η ταφόπλακα των εργατικών εργασιακών δικαιωμάτων .
Όσο πλησιάζουμε προς το «τέλος» των μνημονίων ,τόσο θα εντείνονται οι πιέσεις προς τους εργαζόμενους, τόσο θα ψηφίζονται ολοένα και πιο αντιδραστικοί νόμοι. Μόνη λύση η συμμετοχή των εργαζόμενων στα ταξικά σωματεία, ο αποκλεισμός των εργοδοτικών σωματείων που προβάλλονται-στηρίζονται  και από δήθεν αριστερές προοδευτικές δυνάμεις όπως φάνηκε και στο χώρο των τροφίμων με τη στήριξη που έδωσαν στους εκλεκτούς που προωθούσαν οι μεγαλέμποροι κάτοχοι των Σούπερ Μάρκετ.
καθήκων λοιπόν των εργαζόμενων είναι να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική,να παλέψουν για την πλήρη επαναφορά εργασιακών-εργατικών και λαικών δικαιωμάτων στα προ του μνημονίου. 
                                                                                   ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ